Showing 11 to 15 of 98 blog articles.
The Tribe Endangered No. 3 - Penny

A Penny for your thoughts
And if you think about it
So many Pennys are in peril
So many pennys needed to fund
The work of protecting and rehabilitating
These shy creatures
Happy that while in rehab
You are protected and safe
Not against Hyaenas, your armour fits
Not against a lion, your scales protect
Instead against a far worse predator
The worst of the worst 
Those who won’t let you stay free
To shyly and harmlessly spend many a nocturne 
Unless of course you’re an ant!
She wouldn’t hurt a fly
But she is an anteater
Engaging in nature’s ant control
Patrolling, investigating, curling up in a ball
If a threat is detected, she just rolls
All except for one
And no ode to a Pangolin
Can take the man out of the story
But the stark, bleak sadness
Is contained in another verse
About Pascale
But here we keep it as kind
And as hopeful as (nearly im)possible
Focussing on the light in the plight
And those who care and do something
Care for the rescued Pennys and Pascales 
Show them the kind side of humans
The compassionate, the responsible
The never give up, the never quitters
Those that stand in the danger zone
The no-mans land between the species
And extinction
Yes, This is about Penny 
And the plummeting Pangolins
And other red-listed species
But also about the one species
Fighting to defend their right
To keep existing, to stay alive
Spare a thought and gratitude
For the Penny carers
But we need an army of people who care
Greater than the hoardes of exotic easters
And treaters of Pangolins as apothecaries 
Carers like @Wildatlife e.V.
Without whom Penny would end up
Just a pile of scales in a market
Or worse...

This is Penny 
Can you share a Penny for your thoughts
Tell us what you think about Pangolins
In the comments add your verse
Give us your take on them
Or more importantly, your give

A.E. (Anthony) Lovell

Photo: @Wildatlife E.v.



  5 years ago
Marabou stork-Leptoptilos crumenifer

Marabou stork is a large, unusual-looking bird. In addition to hollow leg bones, marabou storks have hollow toe bones. In such a large bird, this is an important adaptation for flight. The African Marabou storks reach a wingspan of 2,6 m and a height of 1,5 m. 

Marabou storks are bald-headed. Males can be identified by their large air sacs. In addition, males are generally slightly larger and taller than females. Sexes are alike in coloration. A juvenile has similar coloration but is duller. Immature birds have a woolly covering on their heads and do not gain the black in their plumage until about three-years-old.


Its soft, white tail feathers are known as marabou. Its neck and head contain no feathers. The Marabou stork has a long, reddish pouch hanging from its neck. This pouch is used in courtship rituals. The naked 18-inch inflatable pink sac is particularly conspicuous during the breeding season. It connects directly to the left nostril and acts as a resonator allowing the bird to produce a guttural croaking. While usually silent, the Marabou Stork will also emit a sound caused by beak clacking if it feels threatened.


They mainly feed on carrion and scraps. Although it doesn't seem to be very sympathetic in human eyes, this behavior is of great importance to the ecosystem they inhabit; by removing carcasses and rotting material, Marabous help to avoid the spreading of pathogens. They are scavengers, they eat anything from termites, flamingoes and small birds and mammals to human refuse and dead elephants. They also feed on carcasses with vultures and hyenas.


Marabou storks are attracted to grass fires. They march in front of the advancing fire grabbing animals that are fleeing.


Marabous breed on the treetops, where they build large nests. It reaches sexual maturity when it is approximately four years old and usually mates for life. They are colonial breeders, their nests are a large, flat platform made of sticks with a shallow central cup lined with smaller sticks and green leaves. Usually, 2-3 eggs are laid during the dry season. Both sexes incubate; eggs hatch in 30 days. Their young are helpless at birth. Both sexes tend and feed the young. The fledging period is 3-4 months.


Marabou Stork defecates upon its legs and feet. It helps in regulating body temperature, and also gives the false appearance that the birds have lovely white legs. Like many birds, the Marabou Stork also pants when it becomes hot, again to lower its body temperature.


These are particularly lazy birds and spend much of their time standing motionless, though once they take flight they are very elegant, using thermal up-draughts to provide the needed lift. Like other storks, they fly with their especially long legs trailing behind, but unlike their cousins they keep their neck tucked well in and bent into a flattened S; this allows the weight of the heavy beak to be taken on the shoulders. #birdsofeastafrica. 

  5 years ago
LOPHAETUS OCCIPITALIS

Today many birds were seen, but many will soon be forgotten. Yet one master African hunter is indelibly etched on every African child's mind, the Long-crested eagle. 

Growing up in the Gorilla Highlands, this is the bird that children asked whether they would die one day or live forever. Its the one that village belles asked whether they would be married in the East or in the West. 

With just a flick of its long crest, downwards or up, this way or that way, one's fate was sealed. 

Ladies and gentlemen, meet Kamushungushungu, the African bird of prophecy, the "sit and wait" hunter which waits on a perch, scanning the ground and swoops on prey with a gliding flight. 

Here are its 7 behavioral facts:

1. It mostly feeds on rodents, which is a big part of its conservation story. Its pest control reputation in Agricultural Africa is only shrouded by its prophetic myth. It however also feeds on other birds, including owls and the young of other raptors, frogs and lizards, invertebrates and even fish and fruit. 

2. The long-crested eagle is territorial. Thats why they dont flock. 

3. The male displays during courtship, performing steep dives and also using a rocking, level display flight, calling frequently during these displays. 

4. Both sexes build the nest, constructing a stick platform lined with green leaves. The nest is normally situated in the mid-canopy and very close to the trunk of a tree near the forest edge.

5. It breeds all year but most eggs are laid in July to November season. The female lays 1-2 eggs which are laid asynchronously, as much as two weeks apart.

6. The female takes most of the burden of incubating the eggs and the female begins incubation as soon as the first egg is laid which means that hatching is also asynchronous. Incubation lasts 42 days (twice that of domestic hens).

7.  Interestingly, during incubation, the male provides the female with food.@Godfrey

#Earthshots 

interiorsafarisea.com 

  5 years ago
The Tribe Endangered

This is the introduction to a series on animals that are endangered or in decline, giving them a name so that we can give them a voice.

A.E. (Anthony) Lovell

Meet this tribe
These far flung ones
Precious ones we can’t let go
Little do they know
Their lives are in our hands
And in our plans
What is the plan for these friends
Endangered or in decline?
But they are not numbers
Or strange tongue twisting names
Linnaean Taxonomic classifications
They are sentient beings
We are sentient beings
We have that in common
But only we can control
Whether they get to keep ther home
In the wild, not in captivity
We want to see them in the future
In their natural estate
Not protected by being taken and contained
Effectively gone in the wild
On the shortlist to extinction
Let’s get them off the list
Let’s treat them with respect
As if their life matters
To them and us 
Directly and indirectly
We are their greatest threat
We’re giving them a name
And a face to go with it
And a tribe to recognise
These endangered ones banding together
Safety in numbers is their hope
And names as fellow creatures
Their rescue rope

We’ve anthropologised them
Within an inch of their lives
Some even further, now gone
Now we must anthropomorphise
To call them back from the brink
There are better ways in the future
Just recognise sentience
We have to lo and behold them
To hold them and keep them dear
With all the life on earth 
encircled on this sphere

The first is George...
He already has his name
Then it will be your turn
To give the others
Their names

  5 years ago
The Unsolved Mystery of Elephants Death in Botswana

The death of hundreds of elephants in Botswana has been an unsolved mystery for a long time during this pandemic in Botswana. Most of these have shown the symptoms of dizziness and walking in circles before dropping dead face-first. Government officials quote that 281 elephants have been verified to be dead with this bizarre behavior, but the conservationists and the NGOs claim that the death toll is much higher.

Initially, wild life experts have omitted the possibility of tuberculosis and believe that the cause is beyond the known diseases. Though the death number does not sound serious in population perspective, it is absolutely critical to complete the diagnosis and have accurate results in order to avoid any foul play or before elephants succumb to more of such mysterious deaths.


Botswana has an estimated 130,000 Savanna elephants and is considered to be one of the last strongholds of species in Africa. The earlier estimations were to be around 350,000 and ivory poaching in 20th century has reduced the species to one third of them today. The thousand-square-mile to the northeast of Okavango Delta, which has witnessed the deaths of elephants has around 18,000 elephants roughly. The wildlife experts and veterans believe that the possible causes could be the ingestion of toxic bacteria into the water, viral infection from rodents in the area or a pathogen infection. Conservationists are also considering the possibility of poisoning by humans.

The investigating officials of the Botswana government had sent for the testing to the laboratories in Zimbabwe, South Africa, US and Canada as well. The wild life department made a press release that the deaths are probably due to natural toxins.

However, the officials have confirmed that the conclusion could not be made about the cause yet.  Authorities have so far ruled out anthrax, as well as poaching, as the tusks were found intact. They believe that some bacteria can naturally produce poison, particularly in stagnant water.

Elephants Without Borders (EWB) is a wildlife conservation charity that first flagged about these mysterious deaths. Their confidential report with references to 356 dead elephants was leaked to the public media in early July. The charity suspected that the deaths were not restricted to any specific age group or gender and has also highlighted that many live elephants have shown signs of weakness, lethargy and even disorientation.

Presence of green lush vegetation and the fact that waterholes in the vicinity are still full of rainwater eliminates the possibility of deaths due to dehydration or starvation. Though the blue green algae can be deadly when consumed along with water, elephants generally drink water from the middle of the water bodies, but not edges. But there has been a pre-historic mass elephant deaths due to Cyanobacteria (blue-green algae) and this cause could only be substantiated with the laboratory results, which is still underway. The neurological symptoms like walking in circles suggests that anthrax poisoning is also a possibility.

The Anthrax bacteria occurs naturally in soil and elephants become infected if they have ingested contaminated soil or breathed in. Anthrax is known to be affecting wild life and domestic animals around the world.

Experts opinionated that it requires a detailed sampling of carcasses, soil and water in the delta area for an accurate explanation. But the challenge is the remoteness and the hot weather in the area which could have degraded the body, erasing important evidences, and scavenging animals which may eat organs making it extremely challenging for the examination. Despite the wildlife conservationists’ huge cry worldwide, there is still no confirmation on the absolute cause for the hundreds of elephant deaths.

  6 years ago
Dafuskie 1